Прочетен: 5754 Коментари: 9 Гласове:
Последна промяна: 03.09.2009 22:56
Известно е на всички, че шоколадът е един от най-простите, но и най-ефективни начини да си доставим удоволствие. Хилядите фирми произвеждащи шоколад се опитват ежедневно да ни примамват с нови и нови видове на какаовото вълшебство. Но има един процес, на който специалистите не обръщат достатъчно внимание или по скоро не знаят начина, по който да го решат. Затова искам да ви представя моята теория за „Рационален шоколад”!
Според статистиката на Каобиско средната годишна консумация на шоколад на глава от населението в Европа е 5,8 килограма за 2004 година, като това си е покачване с около 0,3 кг. в сравнение с 2001 година. Приемайки, че населението на Европа е 700 милиона жители, то тогава годишната консумация на шоколад само в Европа е около 4,06 (700 000 000 * 5,8) милиарда килограма. Не звучи никак малко нали? Но сега нека помислим кои са основните съставки на шоколада, а именно – захар, какао, мляко и какаово масло. Разбира се съотношението е различно според вида шоколад. Като изключим черния шоколад, в който съдържанието на мляко е много малко или липсва, то в другите видове какаови изкушения млякото заема около 20-30 % от общата маса на шоколада. Да приемем, че консумацията на черен шоколад е около 1 милиард килограма годишно, защото определено е в пъти по малка от тази на млечния шоколад, и приемем минималното съдържание на мляко във всеки шоколад 20 %, то следва, че 20% от 3,06 милиарда кг. шоколад са около 612 милиона литра мляко. Изводът е, че за една година в Европа биват изразходени около 612 милиона мляко за производството на шоколад.
До тук добре, но замисляли ли сте се, когато си купите шоколад през лятото, каква част от него остава разтопен по станиолчето, или пък през зимата каква част от шоколада остава под формата на малки шоколадови трошички. А колко шоколад бива изхвърлен, когато не можем да оберем изцяло шоколадовите бурканчета? Моите лични наблюдения посочват, че от един 100-грамов шоколад, поне 0,5-1 грама остават неизконсумирани. Съдържанието на мляко в 1 грам шоколад е около 0,2 милилитра. Следователно загубата на мляко при 1 кг. шоколад ( десет 100-грамови шоколада) е около 2 милилитра (10*0,2).
Връщаме се обратно на годишната консумация на шоколад в Европа, която е 3,06 милиарда кг., умножено с загубата от 2 милилитра мляко на килограм шоколад, прави обща загуба на мляко от 6,12 милиарда милилитра мляко. Превръщаме го в литри и получаваме 612 000 литра мляко годишно, които биват неизконсумирани.
Теорията ми разбира се минава и през средното даване на мляко от една крава за година, като за западна Европа това са около 8000 литра, като някой видове крави достигат и 11000 литра, но пък в страни като България е около 3000-6000 литра. Приемаме за нашите следващи изчисления 8000 литра годишно мляко от една крава.
Сега разбира се разделяме годишната загуба на мляко на годишната млекодайност на една крава и получаваме, че са необходими 77 крави годишно, за да се произведат 612 000 мляко. Тоест, ако този шоколад, който всеки ден изхвърляме, не бива произведен, ще спестим 77 крави годишно в Европа.
Да не забравяме, че тази загуба е изчислена само за Европа, но какво ли ще е нерационалното използване на кравите в целия свят, сигурно 500, може би и повече? Въпросът е защо не използваме това мляко или месото на този добитък за други цели?
В момента по света гладуват около 800 милиона жители, като на ден от тях умират 25 000. Защо да не им подарим тези 500 крави и да спасим поне един ден гладна смърт?
Забележка: Статистическите данни са събрани от различни източници и тяхната 100 % сигурност не е гарантирана. Изчисленията са направени повърхностно без да са отчитани статистическите грешки. Приемам също, че между литър и килограм няма разлика. Идеята е просто да се замислим!
Невероятно генетично откритие може да пр...
За сензационно откритие, направено в Кит...
14.11.2008 12:41
14.11.2008 16:02
14.11.2008 16:49
08.05.2009 15:32